Una planta d’Agullent donarà una segona vida als residus voluminosos

E

mmarcada dins el projecte europeu URBANREC, la planta pilot que l’empresa Ecofrag té a Agullent (Vall d’Albaida) desenvolupa maquinària d’última generació que permetrà la recuperació de 21 tones de residus voluminosos en menys de quatre anys. La gestió d’aquests residus, com somiers, matalassos i mobles, representa un repte ambiental. Poden generar un enorme impacte, perquè poden acabar en abocadors incontrolats, o saturar els sistemes de gestió municipals.

Es calcula que a la Unió Europea es generen 19 milions de tones de residus voluminosos, més d’un 60% dels quals acaba als abocadors. A la planta d’Agullent es desenvolupa tecnologia per a transformar, per exemple, els tèxtils i plàstics dels mobles en desús en nous materials amb què elaborar mobiliari urbà. URBANREC investiga també el desenvolupament d’un procés químic capaç de transformar les escumes i tèxtils de matalàs en matèries primeres per a la fabricació d’adhesius, dissolvents o biocombustibles.

El projecte internacional URBANREC naix amb l’objectiu de trobar solucions davant el desafiament ambiental que representen els residus voluminosos. Ha rebut 8 milions d’euros pel seu desenvolupament, atès que ha estat seleccionat dins el programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea. Coordinat per l’Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS), compta amb 21 entitats europees i empreses, entre les quals la Diputació de València, el Consorci València Interior i les empreses Ecofrag, Matalassos Delax i BlueplasmaPower.

El projecte també preveu implantar en els municipis mesures innovadores per al foment del reciclatge de residus voluminosos, com el desenvolupament de mesures de recompensa als usuaris. En el marc d’URBANREC es desenvoluparan campanyes a nivell local de sensibilització ambiental per tal de traslladar-los la importància de la seua implicació i participació en la gestió dels residus.

A les cinc comarques del territori del Consorci, els residus voluminosos es poden dipositar a la xarxa completa d’Ecoparcs. Alguns ajuntaments compten amb servei de recollida específic d’aquest tipus de residus.

Reciclar el 70% dels residus domèstics