Decàleg per a la setmana fallera

Amb motiu de l’arribada de les Falles, des del Consorci de Residus hem preparat un decàleg per a que fallers i visitants puguen gaudir de les festes i, alhora, apostar per la sostenibilitat.

1- Tracta de localitzar una zona de contenidors propera per a dipositar els residus que generes, i si no en trobes cap a prop, guarda’l fins a que en localitzes una.
2- Els gots reutilitzables es poden emprar tantes vegades com vullgues. D’aquesta manera, a la llarga, evitarem que tones i tones de residus plàstics acaben als contenidors, o pitjor, a terra. Un got de plàstic pot tardar de 65 a 70 anys en descompondre’s.
3- El vidre, al contenidor verd. A banda de ser un dels que més pesa, aquest residu és un dels més recurrents a falles. Si les botelles acaben al seu contenidor, es podrà reciclar per fer noves botelles de vidre, ja que és un material cent per cent recuperable.
4- Cal mesurar bé la quantitat de menjar que encomanem o realitzem durant les falles. D’aquesta manera evitarem que sobre. I no podem evitar que acabe sobrant, sempre i quan es puga, tracta de guardar-lo per consumir-lo més tard i de no llançar-lo al fem.
5- Decora el teu monument reutilitzant materials. Moltes vegades, a un gran cadafal li va bé un adorn. I si reutilitzem alguns materials com càpsules de cafè o fustes que ja no necessitem? Els resultats poden ser espectaculars!
6- Estalvia energia. Si al teu barri col·loques llums per engalanar el carrer, tracta que aquestes siguen LED, ja que aquestes empren fins un 90% menys d’energia i són igual de bones que les altres.
7- Compte amb el foc! Una de les característiques de les falles és que són festes de pólvora. Aquest fet, combinat amb deixar pel carrer residus com llaunes o botelles podria provocar un incendi.
8- Si compres qualsevol cosa durant aquests dies (ja siguen petards, bunyols o elements que no tenen res a veure amb les falles), tracta d’emprar bosses reutilitzables per al seu transport.
9- Cada residu al seu lloc. Fem bons els contenidors de selectiva i de residus orgànics que tens al teu abast. Generar un major nombre de residus implica més viatges per a portar-los a la planta de tractament, i això suposa un major impacte en la petjada de carboni que deixem al planeta.
10- Cuida i respecta el teu entorn, els teus barris i els teus carrers. Són de tots, i la responsabilitat de la seua neteja és col·lectiva.

Macroplanta de Llanera de Ranes