Les ponències de les jornades de formació sobre biorresidus

El Consorci per a la Gestió de Residus (COR) va organitzar, a la Casa de Cultura de Xàtiva, les I Jornades de Formació Cap a un model descentralitzat en la gestió dels residus. Durant el cap de setmana experts de primer nivell, valencians i d’altres territoris, van presentar a la capital de la Costera un conjunt de bones pràctiques en matèria de biorresidus. En conjunt les jornades van oferir un ampli ventall d’experiències emmarcades en l’impuls del tractament dels biorresidus com a ferramenta de canvi cap a una economia circular. De fet, el tractament dels residus orgànics és una de les prioritats en la gestió del COR. Pel seu interès, posem a l’abast dels usuaris el contingut de les ponències de les Jornades:

Adelino Pastrana, tècnic de l’Ajuntament de Carrícola. El model de gestió de residus orgànics a Carrícola.

Alfredo Morilla, associació Economías Biorregionales. Projecte Madrid Agrocomposta.

Teresa Fernández i Francisco Borja, de l’equip d’agrocompostatge de la Universitat Miguel Hernández. Experiments pilot d’agrocompostatge en la Comunitat Valenciana.

Gemma Nohales, Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona i Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB). Recollida selectiva en origen de la fracció orgànica: sistemes, propostes i tendències.

Ibón Goikoetxea, tècnic de Medi Ambient i Agricultura de l’Ajuntament d’Usurbil (Guipúscoa). Projecte de gestió integral de residus a Usurbil.

Iñaki Urrizalki, director-gerent del Consorci de Residus de Navarra. Sinergia entre agrocompostatge i compostatge comunitari.

Joseba Sánchez Arizmendiarrieta, expert en compostatge comunitari. Els factors socials i territorials en els models de gestió: l’altra clau de l’èxit.

Josep Roselló, Estació Experimental Agrària de Carcaixent. Aspectes agronòmics de l’ús de compost: dosis i criteris. | Accions per a la millora de la gestió de la matèria orgànica dins el I PVPE: projecte Agrocompost.

Maite Chàfer, Directora General de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna, Generalitat Valenciana, i Josep Roselló. El projecte Agrocompostatge.

Dra. Marga López, Universitat Politècnica de Catalunya i coordinadora de la Xarxa Espanyola Compostatge. De què estem parlant? Què és la fracció orgànica dels residus domiciliaris? Naturalesa i maneig.

Carlos Pérez Losada i María Martínez Abraldes, Diputació de Pontevedra. Un model a seguir: Pla Revitalitza de Compostatge descentralitzat de la Diputació de Pontevedra.

Marian Bustamante, Universitat Miguel Hernández. Principis del compostatge per a agricultura.

Mikel Vela, Tècnic de Gestió de Residus a l’Ajuntament d’Aiora. L’experiència de compostatge domèstic d’Aiora.

Natxo Irigoien, Universidad Pública de Navarra. Gestió de deixalles domiciliaries, una oportunitat per a circularitzar l’economia municipal.

Ramón Plana, mestre compostador i assessor-formador professional. Aspectes tècnics i operatius en la implementació de models descentralitzats.

Raúl Moral i Concepción Paredes, Universitat Miguel Hernández. Importància general de la matèria orgànica del sòl per a la fertilitat dels cultius.

Raúl Moral. El compostatge en 10 píndoles.

Dr. Rodolfo Canet, Institut Valencià d’Investigacions Agràries. Aprofitament agrícola de fangs d’EDAR.

Sergi Pérez, gerent del Consorci de Residus V5 -COR. El model COR: un procés integrador i sinèrgic al cor de la Comunitat Valenciana.

Gestió descentralitzada dels residus