Aiora, capital de la recollida selectiva

Aiora va acollir aquest dimarts una jornada explicativa sobre el seu projecte “Aiora composta”, que treballa amb el compostatge domèstic i la recollida porta a porta de la matèria orgànica, convertint als veïns de la localitat en protagonistes gràcies a un projecte pilot.

Respecte al compostatge domèstic, el municipi de la Vall d’Aiora-Cofrents ha realitzat 8 tallers de compostatge que han aconseguit involucrar a més de 100 famílies, les quals realitzen aquest compostatge als seus jardins o horts, gestionant les restes del seu menjar de manera autosuficient i aplegant a aconseguir unes 25 tones de compost anuals.

En la recollida porta a porta, per la seua part, participen 150 famílies del barri de Chichiles, des del passat mes de novembre, i un mes després es va ampliar al carrer López Trigo. L’acció es complementa amb altres 70 famílies que dipositen les seues restes de menjar en quatre contenidors d’orgànica repartits per la localitat i amb la Residència i Centre de Dia, on habitualment es donen 70 menús de desdejuni, dinar i sopar.

El municipi recull tres dies per setmana 1,5 tones de restes orgàniques, i a dia de hui porten recollides 36 tones de matèria orgànica amb el valor afegit de que la proporció d’impropis està per baix de l’1%.

En quant al compostatge comunitari, també s’ha treballat amb el col·legi Isidro Girant, en el que el projecte, gestionat pels propis alumnes, ha consistit en treballar amb el sobrant d’un total de 40 menús diaris. Totes aquestes restes de menjar són tractades en una menuda planta de compostatge, que va rebre la visita dels assistents a la jornada, i on es va realitzar una activitat oberta d’ús de compost, mitjançant la preparació de plantons arboris i arbustius en la carretera d’accés.

El projecte compta amb el recolzament de l’Ajuntament d’Aiora i de la Universitat Miguel Hernández (UMH), que realitza tot l’acompanyament i monitorització del procés. A la Jornada de presentació de “Aiora Composta”, assistiren el president de la Comissió de Biorresidus del COR, Vicent Muñoz, l’alcalde d’Aiora i membre de la Comissió de Biorresidus José Vicente Anaya, el gerent del COR Sergi Pérez, així com el Catedràtic de la UMH Raúl Moral, el tècnic Mikel Vela i altres membres de l’equip de la Universitat, els quals realitzaren una taula redona sobre la recollida selectiva ciutadana i el disseny d’un sistema de valorització de la fracció orgànica domèstica.

Economia circular